Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση του Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Χρήστου Παπαζαφείρη τεσσάρων (4) υποθέσεων που αφορούν στην εξιχνίαση ανθρωποκτονίας, στην εξάρθρωση δύο (2) εγκληματικών ομάδων και στη σύλληψη ημεδαπού για αποπλάνηση παιδιών (φωτο - βιντεο)

Παρουσίαση του Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Χρήστου Παπαζαφείρη τεσσάρων (4) υποθέσεων που αφορούν στην εξιχνίαση ανθρωποκτονίας, στην εξάρθρωση δύο (2) εγκληματικών ομάδων και στη σύλληψη ημεδαπού για αποπλάνηση παιδιών
Κυρίες και Κύριοι, καλημέρα σας
Σας καλέσαμε εδώ σήμερα για να σας ενημερώσουμε για τέσσερις (4) υποθέσεις.
Η πρώτη υπόθεση αφορά στην εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας 59χρονου ημεδαπού, ο οποίος βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος την 5-10-2015 σε δασική περιοχή στον Ασπρόπυργο. Η δεύτερη στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ληστείες, κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων. Η τρίτη στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας εμπορίας ανθρώπων και η τέταρτη στη σύλληψη 33χρονου ημεδαπού για αποπλάνηση παιδιών κατ’ εξακολούθηση.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην πρώτη υπόθεση, εξιχνιάσθηκε μετά από συστηματική και μεθοδική έρευνα, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η ανθρωποκτονία 59χρονου ημεδαπού, ο οποίος βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος την 5-10-2015 σε δασική περιοχή στον Ασπρόπυργο. Το θύμα είχε αναχωρήσει από την οικία του, με το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητό του, το μεσημέρι της 4-10-2015, για ορεινή περιοχή του Ασπροπύργου, προκειμένου να κόψει ξύλα, παίρνοντας μαζί του και την καραμπίνα του. Πρώτες πρωινές ώρες της 5-10-2015, βρέθηκε στην προαναφερόμενη περιοχή θανάσιμα τραυματισμένος, με τραύματα που προκλήθηκαν από βολίδες πυροβόλου κυνηγετικού όπλου και σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ήταν η αιτία θανάτου.
Δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ένας 43χρονος ημεδαπός κτηνοτρόφος, ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε με λεπτομέρειες την πράξη του. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, όταν είδε στην περιοχή τον 59χρονο να κόβει ξύλα, του ζήτησε εξηγήσεις θεωρώντας τον υπεύθυνο για το θάνατο ενός ζώου του από το κοπάδι. Ακολούθησε λογομαχία και συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας άρπαξε την καραμπίνα από το θύμα και τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή.
Στη δεύτερη υπόθεση, που αφορά πολυπληθή εγκληματική ομάδα, η δράση της οποίας απασχόλησε τον τελευταίο καιρό τα Μ.Μ.Ε., η Υπηρεσία μας κατόρθωσε, μετά τη συγκρότηση ειδικής ομάδας και πολύμηνη έρευνα να την εξαρθρώσει. Τα μέλη της παραπάνω ομάδας διέπρατταν ληστείες, κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Δρούσαν οργανωμένα, μεθοδικά, με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένο τρόπο δράσης.
Συγκεκριμένα τα μέλη της ομάδας, τα οποία κατοικούν στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα κινούντο σε διάφορες περιοχές της Αττικής αναζητώντας θύματα για τις πράξεις τους. Κινούντο σε λαϊκές αγορές και Σούπερ μάρκετ και εντόπιζαν τα θύματά τους, όταν αυτά τελείωναν τις αγορές τους και επέστρεφαν στις οικίες τους. Τις Κυριακές εντόπιζαν άτομα τα οποία επέστρεφαν στις οικίες τους από τις εκκλησίες. Τα θύματά τους είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, στην πλειοψηφία τους από 80 έως και άνω των 90 ετών, πολλές φορές με προβλήματα υγείας και κίνησης.
Μόλις οι δράστες εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, τα ακολουθούσαν και λίγο πριν την είσοδο τους στην πολυκατοικία τους σταματούσαν και χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, κυρίως ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ και προκειμένου να λύσουν το ηλεκτρολογικό πρόβλημα που υπήρχε στην πολυκατοικία η στο διαμέρισμα τους κατόρθωνα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να εισέλθουν στην οικία μαζί τους.
Κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου «ελέγχου», εγκλώβιζαν τους παθόντες μετακινώντας διάφορες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κ.λπ.) σε ένα δωμάτιο, κυρίως στο χώρο της κουζίνας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δράστες έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν όλα τα κοσμήματά τους σε ένα σημείο, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο υποτιθέμενης διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος.
Στη συνέχεια οι συνεργοί τους εισέρχονταν στο διαμέρισμα, ερευνούσαν τους χώρους, κυρίως των υπνοδωματίων και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα.
Δευτερευόντως εισέρχονταν στα διαμερίσματα προσποιούμενοι τους συντηρητές ανελκυστήρων ή πωλητές λουλουδιών.
Η Υπηρεσία μας στις (15-10-2015) το πρωί, με τη συνδρομή αστυνομικών και άλλων Διευθύνσεων, πραγματοποίησε συντονισμένη επιχείρηση στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν είκοσι τρείς (23) ημεδαποί ΡΟΜΑ, μέλη της σπείρας. Ταυτοποιήθηκαν επίσης και αναζητούνται άλλοι επτά (7) ημεδαποί ΡΟΜΑ συνεργοί τους.
Σε κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 46.845 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων και ένα (1) πιστόλι REPLICA . Κατασχέθηκαν επίσης και τέσσερα (4) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εβδομήντα τέσσερις (74) υποθέσεις, εκ των οποίων έξι (6) ληστείες, εξήντα έξι (66) κλοπές και δύο (2) απάτες.
Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.
Η τρίτη υπόθεση αφορά εξάρθρωση, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματικής ομάδας σωματεμπορίας και μαστροπείας αλλοδαπών γυναικών.
Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση καταγγελίας 28χρονης υπηκόου Μολδαβίας, αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της. Όπως εξακριβώθηκε, από τον Δεκέμβριο του 2014, εντόπιζαν τα θύματα τους στη Μολδαβία και εκμεταλλευόμενοι την δεινή τους οικονομική κατάσταση και με την υπόσχεση ότι θα τις φέρουν στη χώρα μας, για να εργασθούν νόμιμα με μεγάλες οικονομικές απολαβές, αποσπούσαν τη συναίνεση τους και τις μετέφεραν στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, με τη χρήση σωματικής βίας και απειλών, κατά των ιδίων και των οικογενειών τους, καθώς και με το πρόσχημα ύπαρξης χρέους προς τους ίδιους, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται για λογαριασμό τους και υπό την επιτήρηση τους, σε οίκους ανοχής, παρακρατώντας το σύνολο των εισπράξεών τους.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πρακτικής που ακολουθούσαν, προκειμένου να επιβάλουν το φόβο στις γυναίκες-θύματα, ήταν ότι τους ασκούσαν έντονη σωματική βία όταν δεν επιθυμούσαν να εργασθούν στους οίκους ανοχής ή όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον έλεγχό τους. Σε μία μάλιστα περίπτωση εξανάγκασαν μία εκ των γυναικών να προβεί, παρά τη θέλησή της, σε άμβλωση, όταν πληροφορήθηκε ότι ήταν έγκυος.
Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε προχθές (14-10-2015) το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίσθηκαν τρία διαμερίσματα στα οποία κρατούνταν γυναίκες-θύματα σωματεμπορίας (υπήκοοι Μολδαβίας) και συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Μολδαβίας και Αλβανίας, ηλικίας 26 και 41 ετών αντίστοιχα, μέλη της εγκληματικής ομάδας. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμα τρεις (3) συνεργοί τους υπήκοοι Μολδαβίας, ηλικίας 28, 29 και 32 ετών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ στα θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.
Επιπρόσθετα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής το τελευταίο ειδικότερα διάστημα έχει αναπτύξει δράσεις στοχεύοντας στην προστασία των ανηλίκων σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και της προσβολής αυτής.
Στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά στην τέταρτη υπόθεση, μεσημβρινές ώρες της 13-10-2015 συνελήφθη στην Καλλιθέα 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος ασελγούσε σε ανήλικα αγόρια επί πληρωμή ασκώντας βία.
Ο δράστης, ο οποίος είχε συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή.
Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: