Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των έργων αποκατάστασης των νεωτέρων μνημείων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Η κοινωνική διάσταση της προστασίας και διαχείρισης της μνημειακής κληρονομιάς».



Ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των έργων αποκατάστασης των νεωτέρων μνημείων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
 Η κοινωνική διάσταση της προστασίας και διαχείρισης της μνημειακής κληρονομιάς». 

Ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2015-2016 ήταν αφιερωμένος στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα». Σκοπός του εορτασμού ήταν να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Η ανεκτικότητα αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία, ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό. 
Στο πλαίσιο του εορτασμού και μια εβδομάδα πριν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανεκτικότητας στις 16 Νοεμβρίου, η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων διοργανώνει στις 7/11/2016 (09.00-15.00) ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των έργων αποκατάστασης των νεωτέρων μνημείων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Η κοινωνική διάσταση της προστασίας και διαχείρισης της μνημειακής κληρονομιάς». 
Αναγνωρίζοντας μια αμφίσημη πραγματικότητα στο ιστορικό κέντρο, όπου παράλληλα προς τα προγράμματα αναζωογόνησης του Δήμου Αθηναίων, ιδιωτών και των έργων αποκατάστασης της ΔΠΑΝΣΜ (οικοδομικό τετράγωνο της Αυλής των Θαυμάτων στην Πλάκα - Μ.Ε.Λ.Τ., Ακροπόλ, Μέγαρο Τσίλλερ - Βυζαντινό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη κ.ά.) διαπιστώνεται η παρουσία ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού «νεοαστέγων», η Διεύθυνση με την ημερίδα αυτή επιχειρεί να κάνει πράξη την ανεκτικότητα, ως ηθικό καθήκον. 
Απώτερος στόχος της ημερίδας είναι ο προβληματισμός σε μια σειρά από θέματα, όπως η αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου, η προστασία και συντήρηση των έργων παράλληλα με την εξυγίανση της πόλης και την κοινωνική ενσωμάτωση των αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Προτάσεις βασισμένες σ’ ένα πλαίσιο που θα προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη, τη διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και την αποτροπή της περιθωριοποίησης και του στιγματισμού των περισσότερο ευάλωτων ομάδων. 
Μετά το πέρας της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των συνέδρων στις «Αόρατες διαδρομές της Αθήνας», σε εικόνες του άλλου μας εαυτού, από άστεγους συμπολίτες μας, δράση που υποστηρίζεται από το περιοδικό Σχεδία. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 
«Η συμβολή των έργων αποκατάστασης των νεώτερων μνημείων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. 

Η κοινωνική διάσταση της προστασίας και διαχείρισης της μνημειακής κληρονομιάς 


Χαιρετισμοί: Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας ΥΠΠΟΑ 
Ευγενία Γατοπούλου, Γενική Δ/ντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ 
Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Προϊσταμένη ΔΠΑΝΣΜ 

Θεματική: Οι αποκαταστάσεις μνημείων ως μέσο για την αναζωογόνηση της Αθήνας 

Δ.Π.Α.Ν.Σ.Μ. (Π.Δήμου, Α.Αλβέρτη, Ν. Μαγκουρίλου) «Τα έργα αποκατάστασης νεωτέρων μνημείων από τη ΔΠΑΝΣΜ για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας» 
Ε.Μ.Π., Παναγιώτης Τουρνικιώτης, «Διατηρητέα στο κέντρο της Αθήνας. Κρίση της προστασίας ή προστασία της κρίσης» 
Ε.Μ.Π. Νίκος Μπελαβίλας, Αναπλ. Καθηγητής Ε.Μ.Π, «Ο δημόσιος χώρος του ιστορικού κέντρου ως πεδίο για την αναβάθμιση της πόλης» 


Θεματική: Τα νέα προγράμματα δράσης στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων 

Δήμος Αθηναίων, Ευγενία Μελαμπιανάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διδάκτωρ Ε.Μ.Π., Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινοχρήστων Χώρων, «Πιλοτική παρέμβαση σε επιλεγμένη περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου-Συντήρηση και αποκατάσταση των υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης του κέντρου των Αθηνών» 
Δήμος Αθηναίων, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Αρχιτέκτων –Πολεοδόμος, Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ, «Αναζητώντας το μέλλον των περιοχών της πόλης σε ισχυρά στοιχεία της παράδοσής τους (ιστορίες και πραγματικότητες γύρω από την οδό Αθηνάς)» 


Θεματική : Βίαιες καταστροφές νεώτερων μνημείων της Αθήνας και η αποκατάστασή τους 
Ειρήνη Γρατσία, Monumenta, «Καταστροφές ιστορικών κτηρίων και παρεμβάσεις πολιτών» 
Γιάννης Σκαρπέλος, Αναπλ. Καθηγητής Tμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου, «Η καταστροφή των μνημείων ως μνημείο της καταστροφής» 


Συζήτηση: Εξυγίανση της πόλης στη βάση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης 
Χρήστος Αλεφάντης, Διευθυντής Διογένης ΜΚΟ-Σχεδία, «Αόρατες Διαδρομές: Εικόνες του άλλου μας εαυτού» 



Μετά το πέρας της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση των συνέδρων 
στις «Αόρατες διαδρομές της Αθήνας», 
δράση που υποστηρίζεται από το περιοδικό Σχεδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: