O πρώτος
Δημόσιος Απολογισμός του ΟΚΑΝΑ
Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου ο πρώτος Δημόσιος Απολογισμός του ΟΚΑΝΑ
Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος Δημόσιος Απολογισμός του ΟΚΑΝΑ στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ στο κτίριο του ΕΒΕΑ.
Η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο παρουσία του Υπουργού Υγείας κου Ανδρέα Ξανθού και άλλων θεσμικών εκπροσώπων και εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.
Πρόκειται για μια χρήσιμη και ευεργετική διαδικασία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, που έχει θεσπιστεί και πραγματοποιείται από το 2018 από τα Νοσοκομεία και τους φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αναδεικνύεται η συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού, το έργο και οι ανάγκες τους στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά τόσο για τα θεραπευτικά προγράμματα στην Ελλάδα όσο και για την εξέλιξη του Οργανισμού, παρουσίασε μια συνολική αποτύπωση της λειτουργίας του για τα έτη 2017-2018.
Μεταξύ όσων αναφέρθηκαν αξίζει να εστιάσουμε στα εξής σημαντικά στοιχεία:
Ο ΟΚΑΝΑ πλέον παρέχει ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα και όχι απλά προγράμματα μείωσης της βλάβης, όπως συνήθως υλοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την εξειδίκευση των υπηρεσιών, τη δημιουργία δικτύων άμεσης πρόσβασης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, καθώς και τη σύνδεση της θεραπείας με τη δημιουργική απασχόληση, το σχολείο και τον αθλητισμό.
Σε περίοδο περιορισμών και περικοπών λόγω οικονομικής ύφεσης ο Οργανισμός κατάφερε μέσα από εσωτερικές διαδικασίες ορθολογικής διαχείρισης ανθρωπίνων και υλικών πόρων αλλά και τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας όχι μόνο να διαχειριστεί τις οικονομικές οφειλές του και την ανάγκη για ανταπόκριση σε μεγάλο αριθμό αιτημάτων για θεραπεία, αλλά να διασφαλίσει την παροχή υπηρεσιών αξιόπιστων, ποιοτικών και προσαρμοσμένων στις ανάγκες των εξυπηρετούμενών του.
Ο Οργανισμός λειτουργεί σήμερα 64 Θεραπευτικά Προγράμματα Υποκατάστασης σε όλη την επικράτεια, 9 «Στεγνά» Θεραπευτικά προγράμματα και 2 Προγράμματα σε Φυλακές, ενώ έχει την επιστημονική και διοικητική εποπτεία 75 Κέντρων Πρόληψης. Πιο συγκεκριμένα, το 2018 εξυπηρετήθηκαν 8.105 άτομα στα προγράμματα υποκατάστασης και 727 άτομα στα στεγνά προγράμματα. Διαθέτει επίσης πλήθος άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών για τον ευάλωτο αυτό πληθυσμό, από τις οποίες εξυπηρετήθηκαν 24.754 περιστατικά το έτος 2017. Βασική στρατηγική επιλογή του Οργανισμού τα τελευταία έτη είναι να δοθεί άμεση πρόσβαση σε θεραπευτικές υπηρεσίες σε όλα τα εξαρτημένα άτομα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, σημαντική εξέλιξη των δύο τελευταίων ετών αποτελεί η σημαντική μείωση της λίστας αναμονής για θεραπεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2019 σε εκκρεμότητα βρίσκονται μόνο 586 αιτήσεις για ένταξη σε πρόγραμμα υποκατάστασης, ενώ ο αριθμός των ατόμων σε αναμονή για θεραπεία στην Αττική ήταν μόλις 40 στις 31.3.2019. Οι προσπάθειες θεραπευτικής κάλυψης του πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων, που ξεπερνούν πλέον το 60%, ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου, έχουν φέρει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις ως προς αυτόν τον δείκτη ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες.
Σημαντικές επίσης ήταν και οι προσπάθειες που έγιναν ώστε να θωρακιστεί ο ΟΚΑΝΑ ως βασικός δημόσιος φορέας και πυλώνας της αντιμετώπισης των ναρκωτικών στη χώρα μας. Ο Οργανισμός διαθέτει πλέον αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων εργασίας, αναβαθμισμένα συστήματα ψηφιακής διακυβέρνησης, πιστοποίηση ISO για τις διοικητικές του υπηρεσίες, απλοποίηση διαδικασιών, σύστημα στοχοθεσίας και αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής των στελεχών του
Ο ΟΚΑΝΑ επίσης συμβάλλει στην προάσπιση της δημόσιας υγείας μέσω των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, όπως, ανάμεσα σε άλλα, το Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης που υλοποιεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Αθηναίων ή το πρόγραμμα εξάλειψης της ηπατίτιδας C, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα σχόλια και οι διαπιστώσεις του Υπουργού Υγείας ήταν ιδιαίτερα θετικά καθώς χαρακτήρισε τον απολογισμό αποδοτικό και παραγωγικό. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Σε μια δύσκολη περίοδο οι προσπάθειες που κατέβαλε το ανθρώπινο δυναμικό και η διοίκηση του Οργανισμού διασφάλισαν οι δημόσιες δομές να παραμείνουν όρθιες και οι εξαρτημένοι να λαμβάνουν δημόσια και αξιόπιστη φροντίδα. Αυτό αποτελεί μια τεράστια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και ασφάλεια της χώρας συμβάλλοντας στο να αποτραπεί ο κοινωνικός αποκλεισμός περίπου 2,5 με 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών…».
Πρόσθεσε επίσης ότι «...μέσα από την παρουσίαση του απολογισμού προκύπτει εύγλωττα η επιστημονική και διοικητική αναβάθμιση του ΟΚΑΝΑ και όχι απλά η επιβίωσή του». Τόνισε επίσης τη σημασία της δικτύωσης και της συνέργειας των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαρτήσεων καθώς με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ένα μεγάλο ποσοστό - σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα - εξαρτημένων που παρακολουθείται και προσεγγίζεται θεραπευτικά. «Κάθε φορέας συνεισφέρει σε ένα συνεχές παρεχόμενων υπηρεσιών όπου δεν υπάρχουν καλά και κακά προγράμματα…».
Τέλος, ανέφερε τη σημασία μιας συνολικής – εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και τη συμβολή του Εθνικού Συντονιστή στο νέο σχέδιο δράσης, η οποία θα περιλαμβάνει τη δικτύωση των δημοσίων δομών, την ενίσχυση την επανένταξης (π.χ. με τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών ένταξης), την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ναρκωτικών ουσιών (αναλγητικά, βενζοδιαζεπίνες κ.λ.π.), τη δημιουργία Μονάδων Σωματικής Αποτοξίνωσης και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με έγκριση νέων θέσεων ιατρικού και μη προσωπικού.
Η εκδήλωση έκλεισε με σημαντικές τοποθετήσεις και ερωτήματα των παρευρισκομένων.
Η παρουσίαση του Δημόσιου Απολογισμού αποτελεί ουσιαστική και χρήσιμη διαδικασία τόσο για τον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ όσο και για ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και πρόθεση της Διοίκησης είναι να αποτελέσει θεσμό στη διαχρονική λειτουργία του Οργανισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου