Δράσεις για τη στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας στη Μεσόγειο
Την προστασία της μικρής παράκτιας αλιείας από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, όπως την είσοδο εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο (Λεσσεψιανοί Μετανάστες), και τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων για τις επερχόμενες γενιές, έθεσε ως προτεραιότητες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την παρέμβασή του στη Συνδιάσκεψη για τη Βιώσιμη Μικρή Παράκτια Αλιεία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Μάλτα.
Τη συνδιάσκεψη διοργάνωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).
Στην ομιλία του ο κ. Αραχωβίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται συντονισμένη πολιτική για την αναβάθμιση της επιστημονικής έρευνας και τη συλλογή δεδομένων για τη μικρή παράκτια αλιεία, τη βελτίωση της αλυσίδας αξίας των προϊόντων του τομέα, τη μείωση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των αλιέων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού:
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ήθελα να χαιρετίσω εγκάρδια την πρωτοβουλία της GFCM-FAO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διοργάνωση της συνδιάσκεψης.
Η παρουσία μου εδώ – μόλις ένα μήνα μετά την τοποθέτησή μου ως υπουργού, αρμόδιου για τον τομέα της αλιείας – τονίζει τη σημασία που δίνουμε ως χώρα για την ομαλή ανάπτυξη της μικρής παράκτιας αλιείας στην περιοχή μας, καθώς και της ισχυρής πολιτικής μου δέσμευσης στην κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του κλάδου.
Κατά τη διάρκεια του κοινού μας ταξιδιού, από το πρώτο βήμα εδώ στη Μάλτα το 2013, με τη Δήλωση «MedFish4Ever», μέχρι το τελευταίο μας βήμα στη Σόφια τον Ιούνιο του 2018, διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα του να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής στην μικρή παράκτια αλιεία.
Η πρόταση για μία Υπουργική Δήλωση προς ένα Σχέδιο Δράσης ανά Περιφέρεια, που θα υπογραφεί εδώ στη Μάλτα, βάζει τα θεμέλια για την ξεκάθαρη ρεαλιστική και εξειδικευμένη εφαρμογή των κοινών μας στόχων και προθέσεων.
Τώρα, είναι ώρα να προχωρήσουμε παραπέρα και να συνεργαστούμε για την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων, που στοχεύουν στη διασφάλιση της συντονισμένης πολιτικής στους παρακάτω τομείς:
- Αναβάθμιση της επιστημονικής έρευνας και της συλλογής δεδομένων για τη μικρή παράκτια αλιεία,
- Βελτίωση των μέτρων διαχείρισης της μικρής παράκτιας αλιείας,
- Αναβάθμιση της αλυσίδας αξίας της μικρής παράκτιας αλιείας,
- Μεγαλύτερη συμμετοχή της μικρής παράκτιας αλιείας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, για να διασφαλίσουμε τις καλές συνθήκες εργασίας και του εισοδήματος των αλιέων,
- Τη δημόσια αναγνώριση και προβολή του ρόλου των γυναικών,
Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, την προστασία της μικρής παράκτιας αλιείας από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως είναι η είσοδος εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο, για παράδειγμα, η απειλή από τους Λεσσεψιανούς Μετανάστες.
Ο ρόλος της GFCM είναι σημαντικός, καθώς μας δίνει το κατάλληλο διεθνές νομικό πλαίσιο για να προωθήσουμε τις συνέργειες και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των περιφερειών, ειδικά προς στην κατεύθυνση των κοινών μας στόχων, όπως τη μείωση της υπεραλίευσης και της διασφάλισης της βιωσιμότητας των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο για τις επερχόμενες γενιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου