Τον ΑΝΥΠ Έρευνας & Καινοτομίας
κ. Κ. Φωτάκη επισκέφτηκε
ο Γερμανός Πρέσβης κ.Jens Plötner
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη επισκέφθηκε ο νέος Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Jens Plötner, σε μία συνάντηση γνωριμίας και αλληλοενημέρωσης για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τομείς της διμερούς συνεργασίας, τόνισαν το εξαιρετικό επίπεδο της μέχρι τώρα συνεργασίας στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας και συζήτησαν νέες δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκτασή της.
Ειδικότερα, ο κ. Plötner υπογράμμισε ότι η διμερής συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα Έρευνας είναι μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν και αμοιβαία συμφωνήθηκαν:
- Πλευρές της από κοινού ολοκλήρωσης της διακρατικής δράσης Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας-Γερμανίας στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2014-2020.
- Η υποστήριξη της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών φορέων των δύο χωρών, όπως είναι για παράδειγμα η συνεργασία του Helmholtz Αssociation of German Research Centers με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
- Η προώθηση νέων συνεργασιών, όπως συμφωνιών διδυμοποίησης (twining-schemes) μεταξύ ερευνητικών φορέων των δύο χωρών, και επίσης, συνεργασιών μεταξύ καινοτομικών εταιρειών έντασης γνώσης σε τομείς αιχμής
- Η υποστήριξη ίδρυσης παραρτημάτων γερμανικών ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα σε συνεργασία με ελληνικά ερευνητικά κέντρα, εφόσον αυτά το επιθυμούν.
- Η από κοινού υλοποίηση προγράμματος επισκέψεων στις δύο χώρες (visiting program of scholars) και διαλέξεων επιφανών Γερμανών και Ελλήνων ερευνητών, καθηγητών, ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού, με σκοπό την ενίσχυση του αντίκτυπου της έρευνας στη κοινωνία.
- Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ ομολόγων υπουργείων και Γ.Γ. στις δύο χώρες, σε θέματα νομικών ερευνών, πνευματικής ιδιοκτησίας, βιοηθικής, κτλ
- Η υποστήριξη διμερούς συνεργασίας του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας με το ομόλογό του ίδρυμα D.F.G. (German Research Foundation) εφόσον αυτά το επιθυμούν.
Ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας Ε&Τ ενημέρωσε τον Γερμανό Πρέσβη για τη πρόοδο της διακρατικής δράσης Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας-Γερμανίας στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2014-2020, δράση που έχει από κοινού προκηρυχθεί και βρίσκεται σήμερα υπό αξιολόγηση. Αναμένεται η χρηματοδότηση και από τις δύο χώρες περίπου 20-25 κοινών ερευνητικών έργων τριετούς διάρκειας, με προϋπολογισμό από την ελληνική πλευρά 9 εκ. € και χρηματοδότηση για τις ελληνικές ομάδες περίπου 350 χιλ.€ ανά ερευνητικό έργο. Οι υποβληθείσες κοινές προτάσεις ανέρχονται στις 157, η δε αξιολόγησή τους θα ολοκληρωθεί σε συνεδρίαση της μικτής ελληνο-γερμανικής επιτροπής (ΓΓΕΤ- BMBF) που θα γίνει στη Βόννη στις 14.9.2017.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σημασία που έχει για τις δύο χώρες να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η εποικοδομητική ερευνητική συνεργασία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου