Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ενημερωτική Ημερίδα για τη δημιουργία Γραφείου ESERO-ESA στην Ελλάδα

esero 550 400
Ενημερωτική Ημερίδα 

για τη δημιουργία Γραφείου 

ESERO-ESA στην Ελλάδα

Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ εκδήλωση αφιερωμένη στις εκπαιδευτικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA), και ειδικά στην προοπτική δημιουργίας Γραφείου ESERO (European Space Education Resource Office) στην Ελλάδα.


Το ESERO (European Education Resource Office) είναι ένα συνεργατικό έργο μεταξύ της ESA και των κρατών-μελών, το οποίο με όχημα το ελκυστικό αντικείμενο του Διαστήματος, αποσκοπεί: α) στην ενσωμάτωση/ενίσχυση της διδασκαλίας STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) στη βασική εκπαίδευση, β) στην παρότρυνση των μαθητών να ακολουθήσουν σταδιοδρομία σχετικά με την επιστήμη και την τεχνολογία και γ) στην ανάδειξη της σπουδαιότητας του Διαστήματος στη σύγχρονη κοινωνία. Μέχρι σήμερα στο δίκτυο της ESA λειτουργούν 10 Γραφεία ESERO, τα οποία καλύπτουν 13 κράτη-μέλη της ESA. Με πρωτοβουλία της  Γ.Γ.Ε.Τ. και σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναμένεται στο άμεσο διάστημα  να ιδρυθεί και  να λειτουργήσει Γραφείο  ESERO και στη χώρα μας.
Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ESA, Δρ. Π. Κυπριανίδου, τονίζοντας την υποστήριξη της εθνικής αντιπροσωπείας στο εγχείρημα, το οποίο δύναται να   να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στη διασύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την επιστημονική σκέψη και στην ανάδειξη προοπτικών σταδιοδρομίας των μαθητών. Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κα Γ. Φέρμελη, παρουσίασε το φάσμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων STEM στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της  Ελλάδας. Τέλος, τα στελέχη του Γραφείου ESERO ESA, κες M. Talevi και C. Cruz, παρουσίασαν το γενικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ESA, καθώς και τους στόχους, τα κύρια παραδοτέα και τα βήματα ίδρυσης ενός Εθνικού Γραφείου ESERO.  
Η ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας με τη συμμετοχή περίπου 40 εκπροσώπων τους (μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι από 6 Πανεπιστήμια από όλη την επικράτεια). Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες των Γραφείων ESERO, καθώς και τα επόμενα βήματα για την ίδρυση του ελληνικού Γραφείου, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων μηνών. Διατυπώθηκε πλήθος ερωτήσεων και παρατηρήσεων, ειδικά για τη σύνδεση των δράσεων του Γραφείου με υπάρχουσες πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και έρευνας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: