Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων
στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη 
με τη συμμετοχή των Υπουργών Γεωργίας της Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Φινλανδίας
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης συμμετείχε, εκπροσωπώντας τον υπουργό ΥΠΑΑΤ, στη συνάντηση που διοργανώθηκε στη Μαδρίτη στις 31 Μαΐου, με πρωτοβουλία των Υπουργών Γεωργίας της Ισπανίας και Γαλλίας κ. Isabel García Tejerina και Stephane Travert με θέμα «το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το μέλλον της ΚΑΠ 2021-27». Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Γεωργίας της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Φινλανδίας και η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μειώσεις στον προϋπολογισμό και στις πιθανές επιπτώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Από τη συνάντηση εκδόθηκε κοινό κείμενο-ανακοίνωση και στο οποίο αποτυπώνονται τόσο οι θέσεις των συμμετεχόντων κρατών για τη σημασία και ρόλο της ΚΑΠ όσο και η αντίθεσή τους σε κάθε μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-27.
Ο Χ. Κασίμης στην παρέμβασή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι μειώσεις του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, δείχνουν ότι η ΚΑΠ θα αναλάβει δυσανάλογα μεγάλο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης που προκύπτει από το Brexit και τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, τα εξωτερικά σύνορα κλπ. Επισήμανε ότι οι ευρωπαίοι αγρότες θα κληθούν να εφαρμόσουν μια πιο φιλόδοξη ΚΑΠ με λιγότερους πόρους λόγω των σημαντικών περικοπών στον προϋπολογισμό, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής μετά το 2020. Σημείωσε ότι η υπεράσπιση ενός ικανοποιητικού προϋπολογισμού για την ΚΑΠ δείχνει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά και να διασφαλίσουμε την εκπλήρωση των πολλαπλών στόχων της πολιτικής αυτής, όπως είναι η επισιτιστική ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή, η προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, η διατήρηση των αγροτικών περιοχών και η προστασία των γεωργικών εισοδημάτων. Ανέφερε, τέλος, τις ελληνικές ανησυχίες σχετικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι αυτή δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές απώλειες για τους αγρότες, κάτι που σημειώθηκε και στην σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
foto typos040618

Δεν υπάρχουν σχόλια: